2013-06-16

Humorterápia

Évekkel ezelőtt Norman Cousins újságíró úgy győzött le egy súlyos betegséget, hogy egy teljes hónapon át semmi mást nem tett, csak olyan dolgokat nézett, olvasott és idézett, amelyek megnevettették.

Bámulatos módon a tudomány is alátámasztja ezt a jelenséget.

Az amerikai Rákkutató Központ (CTCA) hagyományos és alternatív gyógymódokat egyaránt alkalmaz a rákgyógyításban. A „CTCA humorterápiás foglalkozásokat nyújt – más néven Nevető Klubokat illetve humorcsoportokat működtet azért, hogy segítsen a rákbetegeknek valamint családtagjaiknak abban, hogy a nevetést a gyógyítás eszközeként használják.” 

„A évek során a kutatók tanulmányokat végeztek azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással van a nevetés az egészségre. Miután humoros események (pl. mulatságos videó felvételek) előtt és azokat követően kiértékelték a résztvevők eredményét, a tanulmányokból kiderült, hogy ezek a mulatságos jelenetek segítséget nyújtottak a fájdalomcsillapításban, a stresszel kapcsolatos hormonok csökkentésében valamint az immunrendszer erősítésében.” 

Kétségtelen, hogy a nevetés okozta fizikai rezgések csakúgy, mint a gondolatok ilyen módon való elterelése segít abban, hogy a betegek jobban érezzék magukat. Így tehát, amikor a Biblia így szól: „a vidám szív a legjobb orvosság”, ez nem csak képletesen értendő! (Példabeszédek 17,22) 

A nevetésen keresztül Isten egy „örömteli nyaralást” ad nekünk a hétköznapi rutinfeladatok és nehéz élethelyzetek közepette. Segítsünk mi is valakinek, akinek szüksége van arra, hogy még ma élvezhesse ezt a kis vakációt. 

Remélem örömödre szolgált a nevetésről szóló üzenet, és bízom abban, hogy mindez bátorítani fog az egészséges, Istennek tetsző nevetésre, ma ugyanúgy, mint a mindennapok során. 

Az idézetek angol nyelven megtalálhatók a CTCA honlapján. 

Balla Márta fordítása
Laughter Therapy