2013-06-27

Hatékony módszerek az igeversek memorizálására

Elszántam magam arra, hogy felhagyok az állandó kifogáskereséssel, és újra elkezdek igeverseket memorizálni. Ugyanis ha a szívűnkbe zárjuk az Úr beszédét, annak hosszú távú gyümölcsei vannak az életünkben. (Zsoltárok 119, 11)

Íme néhány javaslat: 
1. Fájdalommentes memorizálás: Naponta írj ki és ismételj el egy igeverset. Végül megjegyzed majd.

2. Memorizálás párban: Egy barátoddal együtt közösen tanuljatok meg egy igeszakaszt hetente.

3. Tanulás zenei aláfestéssel: A zene segíti az emlékezést. Ezért van az, hogy a hirdetők fülbemászó dallamokat alkalmaznak – gondolj bele, hogy te is mennyit megjegyeztél különösebb erőfeszítés nélkül. Kapcsold az igeverseket egy ismerős dallamhoz, vagy saját magad állíts össze egy montázst.

4. „Retro” tanulás: Keress meg régi dicsőítő albumokat a 70-es évek előadóitól. Akkoriban sok dal szövegét egyenesen a Bibliából vették.

5. Művészi memorizálás: Rajzolj képeket és szimbólumokat, használj vázlatot vagy készíts felsorolást, ami segít a vizualizálásban és az igeszakaszok megjegyzésében.

6. A „nyolcas módszer”: „Szombaton minden órában ugyanazt a fejezetet olvastam el a Bibliából, összesen 8 alkalommal. Úgy tervezem, hogy ezt 8 napon át elismétlem, mielőtt egy másik fejezetbe kezdenék. Ha az elfoglaltságaim miatt nem tudom 8 egymást követő órában elolvasni, akkor arra ügyelek, hogy egy napon belül 8 különböző alkalommal olvassam el.” Ez a módszer a Zsoltárok 119,97-en alapul. Angolul ITT találod a módszer lényegét.

Új hívőként sok igeverset memorizáltam. Mostanában már nem, azonban szándékomban áll ebben is fejlődni. Szeretnél velem együtt változtatni ezen?

Kérlek írj le néhány olyan ötletet a memorizáláshoz, amelyből mindannyian tanulhatunk.

Balla Márta fordítása
6 Tips to Make Scripture Memory Easier