Egyszer azt olvastam a guacamole mártás üvegén, hogy nem tartalmaz avokádót. A szintetikus tejszínhab címkéjén pedig az állt, hogy a tejszínt „műanyag” olajokkal helyettesítik.
Ijesztő, hogy bizonyos élelmiszerek mennyi kemikáliát és mesterséges összetevőt tartalmaznak. Vonzó a külsejük, az ízük ínycsiklandó, az egészségünkre azonban szörnyű hatással vannak.
Jól tesszük, ha elolvassuk a címkéket, és alkalmazzuk ezt az alapelvet szellemi téren is.
Vannak olyan dolgok, amelyek felkeltik a figyelmünket, megnyerik az ízlésünket, és jó érzéssel töltenek el, ám valójában rendkívül kártékonyak a lelkünkre nézve. Ezért el kellene „olvasni a címkét”, mielőtt megnéznénk egy filmet, elolvasnánk egy könyvet, meghallgatnánk egy CD-t vagy bármely tevékenységben részt vállalnánk.
Vajon az összetevők olyan mesterséges formái a boldogságnak, amelyek kellemetlen utóízt hagynak maguk után? Először feldobnak bennünket, de később depresszióhoz vezetnek? Megváltoztatják az ízlelőbimbóinkat úgy, hogy már nem érezzük, mi a jó, és étvágyat ébresztenek bennünk a gonosz iránt?
Legyen az a szabály, hogy mindig elolvassuk a címkéket!
Balla Márta fordítása
Read the Label