2017-12-28

Amikor rossz dolgok történnek



Egy gyereket elrabolnak és megölnek, de a gyilkost soha nem találják meg.
Egy nyugdíjas házaspár elveszíti összes félretett pénzét egy befektetési botrányban, majd a szélhámos elmenekül és luxusban él a tengeren túl.
Egy bandatag meggyilkol egy nőt, de szabadon bocsátják, mert egy kiskapu miatt sikerül megúsznia az egészet.

Hol van Isten ezekben a helyzetekben? Miért győznek néha a rossz fiúk?
Beszélgettem egy barátnőmmel, és elmondta, hogy férjének viszonya lett egy másik nővel, ezért elhagyta őt és összeköltözött vele. Tettei nem csak a feleségét keserítették el, hanem tizenéves fiait is. A barátnőm össze volt zavarodva: miért teszi Isten ezt vele?  

73. Zsoltár-ban Ászáf, Isten hű szolgája, hasonló kérdéseket tett fel. Látta, hogy a gonosz és büszke emberek körülötte egészséges és gondtalan életet élnek. Azon tűnődött, hogy vajon hiába követte Isten, hiszen az ő élete egyáltalán nem gondtalan.  

Néha nem értjük a dolgokat, és elkezdjük Istent okolni minden bajunkért. Az elhagyott feleség összekeveri Istent a férjével... Isten hagyta őt magára. A tönkrement pár összekeveri Istent a szélhámossal... Isten csalta ki tőlük megtakarított pénzük. Bukott természetünk része az is, hogy Istent okoljuk nehézségeink során. Megengedjük, hogy helyzetek alakítsák Istenről alkotott képünk, ahelyett, hogy engednénk Istennek, hogy alakítsa a helyzetről alkotott képünk.  

Amikor kísértést érzek, hogy ezt tegyem, próbálok emlékezni a következő tényekre az emberi szenvedéssel és gonoszsággal kapcsolatban:

1. Az ember, nem Isten, hozta be a szenvedést a világba. Isten olyan világot teremtett, amiben nem volt fájdalom és gond, de az emberiség ezt elrontotta, mikor figyelmen kívül hagyta Isten világos kérését. (1 Mózes 1-3). A világ, amiben ma élünk nagyszerűen megfelel arra, hogy az emberiségnek lehetőséget adjon az Istenhez való visszatérésre, de NEM a lehető legjobb világ, amiben élhetünk.

2. Isten szabadságot adott, hogy döntéseket hozzunk, és ez a szabadság a rossz döntések meghozására is éppen úgy érvényes. C.S. Lewis szerint „Isten úgy gondolta, hogy a szabadságot még ilyen áron is érdemes megteremteni.”

3. A tökéletes igazság győzedelmeskedni fog, de nem mindenképpen itt a Földön (Jelenések 22:12). 

4. Mi csak egy kis részletet látunk, nézőpontunk korlátozott. Isten látja a teljes képet, az Ő nézőpontja végtelen. (1 Korintus 13:12).

5. A gonoszra és a szenvedésre adott válaszom akkor is számít, amikor nem értem miért történik velem, amin keresztülmegyek. (Példabeszédek 3:5).

6. Isten nem ígérte meg, hogy minden férjet hűségessé, minden üzletembert becsületessé, és minden bírósági döntést igazságossá tesz. De megígérte, hogy soha nem hagy el (Zsidók 13:5-6), megígérte, hogy megvigasztal (2 Korintus 1:3-7), és megígérte, hogy a rossz dolgokat is javamra fordítja, ha Benne bízom (Róma 8:28).

73. Zsoltár elején Ászáf össze volt zavarodva, tele kérdésekkel, de zsoltára mégis Isten hűségéről való megemlékezéssel ért véget. A barátnőm és én ugyanezt tettük. Még mindig vannak kérdéseink, de úgy döntöttünk, hogy Isten jellemére összpontosítunk: tisztaságára, szeretetére, igazságára, és bölcsességére. Biztosak vagyunk benne, hogy egy nap minden kérdésünkre válaszolni fog és minden könnyet letöröl az arcunkról (Jelenések 21:4).

Veled mi a helyzet? Mit tanított Isten ezen a területen? Kérlek, hozzászólásaidat oszd meg velünk!



Ha tetszett ez az áhítat, akkor iratkozz fel ingyenes hírlelvelünkre a blog jobb oldalán és hetente megkapod friss egyperces ahítatainkat.  

Eredeti forrás: When bad things happen


Fordította: Bolbásné Gyaraki Viola